Satılık Tekneler

Teknede Misafirlik
12/21/2012 Bir laf vardır, “en güzel tekne arkadaşımın teknesi” diye.  Ama teknede misafirliğin de bir adabı vardır. Bununla ilgili bazı hususlara değinelim.

Teknede Misafirlik 

Denizde birinci kural ister küçük bir balıkçı kayığı ister bir transatlantik olsun her teknede bir kaptan olduğu, ve kaptanın sözünün tek geçerli kanun olduğudur.  Dolayısıyla tekneye ayak basarken tekne sahibi arkadaşımızın açıklamalarını can kulağıyla dinleyip bunlara dikkat etmek gerekir.  

Tekneye misafirliğe giderken alanların kısıtlı olduğunu göz önüne alarak fazla eşya taşımamalıyız.  Hava şartlarına uygun giysileri, kişisel bakım malzemelerini ve diğer gerekli eşyayı minimumda tutmalıyız.  Eşyalarımızı teknenin sağını solunu çizebilecek tekerlekli bavul ya da sert malzemeden bagaj yerine yumuşak spor çantalarda taşımalıyız.  

Kösele ya da topuklu ayakkabılar tekneye zarar verebilir.  Siyah kauçuk tabanlı botlar ve benzeri ayakkabılar da teknenin güvertesinde çıkmayan izler bırakabilir.  Sıcak havalarda en iyisi teknede çıplak ayakla dolaşmaktır.  Altı temiz ve beyaz tabanlı spor ayakkabılar ya da terlikler tekne için en uygunudur.


Teknede Misafirlik

Denizde en önemli kurallardan biri her şeyin “neta”, yani düzenli ve yerli yerinde olması gerekliliğidir.  Dağınıklık bir teknede yaşamı zorlaştırmaktan öte güvenliği de riske eder.  Dolayısıyla misafir olduğumuz teknede eşyalarımızı ve kamaramızı tertipli bir şekilde tutmamız gerekir.  Çöpleri belirlenen yere atmalı, ortalıkta bırakmamalı ve ekmek vs. doğal yiyecek maddeleri dışında kesinlikle denize atmamalıyız.Kullanmayı bilmediğimiz cihaz ya da malzemelere dokunmamalı ya da kaptandan bilgi almalıyız.
Denize açıldığımızda kaynakların kısıtlı olduğunu aklımızda tutmalıyız.  Tatlı suyu idareli kullanmalı, mümkün olduğu kadar az bulaşık kirletmeli, jeneratör yoksa batarya kullanımına dikkat etmeliyiz.


Tekne tuvaletleri karadakinden farklı olduğundan tuvalete kağıt ve benzeri şeyler atmamaya özen göstermeliyiz.  Sigara içiyorsak bunu kaptanın izin verdiği yerlerde ve azami dikkati göstererek yapmalıyız.  İzmaritleri ıslatarak söndüğünden emin olmalı ve denize atmamalıyız.

Seyir halindeyken eşyalarımızı sallantıda dağılmayacak şekilde sabitlemeli, bardak, şişe gibi düşüp dökülecek şeyleri gelişigüzel yerlere koymamalıyız.  Küçük çocuklar ya da yüzme bilmeyen misafirler seyir halindeyken can yeleklerini giymeli ve teknenin riskli bölgelerinde dolaşmamalıdır.

Teknede misafir de olsak denizde şart olan iş bölümüne katılmalı, kaptanın yönlendirmesi doğrultusunda demir alma ve demirleme sırasında ve gerekirse seyir halinde üstümüze düşeni yapmalıyız.  Yemek hazırlama, temizlik gibi işlerde katılımcı olmak denizdeki hayatın zevkini çıkarmanın bir parçasıdır.  Bir Türk büyüğünün deyişine öykünerek “tekne yan gelip yatma yeri değildir.”

Bizi teknesinde misafir eden arkadaşımızın teknedeki herkesin yaşamından sorumlu olduğu ve denizin şakası olmadığı düşünülürse bu kurallara uyarak keyifli bir deniz yolculuğunu garanti edebiliriz.

Hayırlı Seyirler.

Aaron Brooks
 


YASAL UYARI: Haberin kopyalanması yasaktır. Haber sadece yatvitrini.com’a link verilerek kullanılabilir. Bunun dışında kopyalayanlar hakkında kanuni işlem yapılacaktır.
Yorumlar
 
Görüntülenecek kayıt yoktur.
Yorum Ekle

Yorum ekle

Gönder

TÜMÜDiğer Haberler
Sosyal Medya‘da Bizi Takip Edin!

ok

Satış Sözleşmesi | Kullanım Koşulları | Gizlilik İlkeleri | Site Haritası

© Copyright 2012, Tüm hakları saklıdır.

carpoint