Satılık Tekneler

Select:
select
Category:
select
Make:
Price: -
Lenght: -
select
Location:
select
Keyword- Ad Number:
Search
Select:
select
Category :
select
Price: -
Keyword- Ad Number:
Search
E-Bulletin

Sign up for our newsletter and get these great benefits: Featured Articles Video Boat Reviews Exclusive Offers..

Send

TEKNE BAKIMI VE GÜVENLİK

Küçük ya da büyük, basit ya da güçlü tüm teknelerin ihtiyacı olan tek bir şey vardır: BAKIM. Neyse ki düzenli bakım ve hatta küçük tamirler çok zor işler değil. Hem de bu küçük çapta ince işler uzun vadede mutlaka karşılık verecektir.

İlk ve en önemli görev teknenizi düzenli olarak yıkamaktır. Tekneniz eğer tuzlu suda ise, her kullanımdan sonra teknenizi temiz su ile durulayarak tuz kalıntılarından arındırınız.

Yerel denizcilik ürünleri mağazalarından temin edebileceğiniz uzun sopalı bir fırça veya spray tabanca içinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Teknenizin cilasını korumak için sadece teknelere özel sabun ve diğer temizlik malzemelerini kullanınız.

Eğer bu angaryayı daha gerçekçi bir avantaja dönüştürmek istiyorsanız şunu düşünün: gövde altı temiz olan bir tekne, yosun ve diğer su pislikleri ile örtülü bir tekneye göre daha tasarrufludur. Kirli bir taban yakıt tüketimini 30%’a  kadar arttırabilir.

Aynı arabalarda olduğu gibi teknelerin de yağının değiştirilmesi gerekir. 4 zamanli dıştan ve icten motorlar düzenli yağ değişimi gerektirirler. Yağ değişim sıklığı modellere göre farklılık gösterir fakat temel kural yağı her 100 motor saatinde veya en azından yılda bir kez değiştirmektir.
Ne yazık ki teknelerin yağ değişimi için pratik istasyonlar yok, bu nedenle yağı kendiniz değiştirmeniz veya yerel servise götürmeniz gerekir.

Neyse ki teknenizin motor yağını değiştirmek oldukça kolay hatta çoğu zaman arabanızın yağını değiştirmekten daha kolaydır. Öncelikle motoru çalıştırıp biraz ısınmasını bekleyin. Daha sonra ka patıp tahliye tapasını çıkarın, filtreyi değiştirdikten sonra tapayı yerleştirin ve motoru yeni yağ ile doldurun.  Tekne motorları araba motorlarından çok daha zorlu koşullarda çalışırlar, otomobillere özel yağlar, tekne motorları için uygun değildir.

Eğer dıştan takma motorlu bir tekne kullanıyorsanız, pervane kontrolü ön lansman rutininiz olmalıdır. Pervane somununun kontrolü için uzun lokma kullanınız.

Sezon boyunca pervaneyi çıkararak mil çevresindeki balık oltalarına karşı koruma ağının  sağlamlığını kontrol ediniz. Eğer yırtılmışsa dişli kutusu sızıntılarına sebep olabilir, dişli kutusunu servise kontrol ettiriniz, bu tip arızaları kendiniz çözemezsiniz.

Pervaneyi söktüğünüzde çentik,çukur veya başka darbe izleri olup olmadığına bakın. Boyadaki aşınmalar önemli değildir fakat herhangi bir darbe izinde mutlaka tamire gönderin. En küçük çukurlar bile teknenizde 10% civarında performans düşüşüne ve normalden daha fazla yakıt harcamasına neden olabilir.

Son olarak, pervane milinin üzerine bol miktarda sugeçirmez yağ sürün ve pervane ile diğer teçhizatları aynı şekilde monte edin. Pervane somununu üretici firmanın belirttiği normlara göre sıkın.

DIŞTAN TAKMALI MOTORUN BAKIMI

Tamirci olmasanız bile takma motorunuzu en iyi şekilde muhafaza etmeniz çok kolay.  Koruyucu iyi bir bakim yolculuğunuzu güvenli kılar ve motorunuzun uzun yıllar performanslı bir şekilde çalışmasını sağlar.

Her Yolculuk Sonrası Yapılması Gerekenler

Her yolculuk sonrası motor yukari çıkarılmalıdır. Bu sadece deniz yoldulukları için değil aynı zamanda tatlı sudaki yolculuklardan sonra da geçerlidir.

Bir çift tavşan kulağı satın alın. (Tavşan kulağı: Metal bir bilezikle birleştirilmiş 2 lastik conta) Aparatı suyun toplandığı alçak kısmın üzerine kaydırın ve bir hortum bağlayın.  

Motoru çalıştırın ve gerisini su pompasına bırakın. (Güvenli sürüşü alışkanlık haline getirin, pervaneyi her zaman kontrol edin ve kimsenin motoru vitese geçirmediğine emin olun.)

Motoru yıkarken su pompasını kontrol edin, su akışının düzgünlüğünden emin olun. Parmağınızı dikkatli bir şekilde akışa tutun, sıcaklığını kontol edin, ılık olması mümkün fakat sıcak olmamalıdır. Çıkışta debi düşükse çıkış borusuna atıklar sıkışmış olabilir. Aşırı ısınma ve zararı önlemek için hemen motorun çalışmasını durdurun.

Küçük bir tel parçasını hortumda ileri geri hareket ettirerek hortuma sıkışmış artıkları temizlemeye çalışın. Motoru tekrar çalıştırarak kontrol edin. Sorun çözülmediyse yeni bir su pompası almanız gerekebilir.

Motoru yıkadıktan sonra yakıt hattını ayırın ve motorun karbüratörün içindeki tüm yakıtı yakmasını sağlayın.

Motoru yıkayıp tüm yakıtı yaktırdıktan sonra anahtarı çevirerek motoru durdurduğunuza emin olun. Varsa akü şalterinizi de kapatın.

Motor kapağını kaldırıp su ve yakıt sızıntılarını kontrol edin. Eğer sızıntı varsa onarımı için tamircinize danışın.
Herşeyi kurulayıp WD 40 veya Qicklube gibi bir anti korozyon sprey kullanın. Vites, gaz kelebeği ve karbüratör valfleri gibi hareketli parçaları yağlayın.

Motor kapağını kapatıp üzerini silin.

Her zaman yeni yakıt kullanın. Sezon sonu bakımında tankları boşaltarak eski yakıtı geri dönüşüme gönderin.

Rutin Bakım

Yakıt hattını çatlaklara ve aınmış noktalara karşı periyodik olarak kontrol edin.
Yakıt hattı bağlantı parçalarının tam oturmasını ve sızdırmazlığını kontrol edin.
Yakıt hattındaki kelepçelerini korozyon ve pasa karşı kontrol edin.
Yakıt tanklarını darbe ve korozyona karşı kontrol edin.
Tank menfezini kontrol edin, havalandırmada aksaklık olmamalıdır.
Yakıtı düzenli olarak kontol edin, içine su karışmamalıdır.




carpoint