Satılık Tekneler

Teknelerde, Boyalı Yüzeylerin Korunması ve Onarımı
5/27/2015 Teknelerde, Boyalı Yüzeylerin Korunması ve Onarımı

Teknelerin genel olarak korunması denildiğinde, akla ilk olarak tekne yüzeyinin çevre/ortam şartlarından minimum seviyede etkilenmesi geliyor. Örnek vermek gerekirse, uzun süre kullanılmayacak bir teknenin (özellikle ufak teknelerde bu durum daha geçerli) karada tutulması ya da kışlatılması, teknenin ömrü açısından daha faydalı olacaktır. Teknenin farklı bölgelerine bakacak olursak, aşağıdaki konular öne çıkıyor.

Teknelerde, Boyalı Yüzeylerin Korunması ve Onarımı

Karina:
Uzun süre yatacak olan teknelerde hareketsizliğe bağlı olarak, karinanın kirlenmesi ve deniz canlıları tarafından sarılması çok kolay olacaktır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için, teknenizi arada sırada da olsa yerinden hareket ettirmek ve kısa süreli seyirler yapmak çok faydalı olacaktır. Aksi durumda sezon başlamadan önce teknenizi karaya aldırıp, karinanızı temizletip tekrar boyamanız gerekecektir. Karada kışlatılan teknelerde ise, özellikle suya indirilmeden hemen önce karinada bulunan mevcut A/F,  basınçlı tatlı su ile yıkanarak ya da hafif bir su zımparası yapılarak, suya indirilirse çok daha iyi sonuçlar elde edilebilir. Daha da iyi bir performans istenirse, ince de olsa yeni bir A/F katı uygulanabilir.

Teknelerde, Boyalı Yüzeylerin Korunması ve Onarımı-1 Teknelerde, Boyalı Yüzeylerin Korunması ve Onarımı2

Borda ve üst yapı (Boyalı ve vernikli yüzeyler):
Genellikle bu tür yüzeylere en büyük zararı, deniz suyu içinde bulunan tuz ve UV güneş ışınları verir. Tuzlu su teması, boya ve verniğin ömrüne etki eden en önemli faktördür. Tuz kristalleri, milyonlarca küçük büyüteç gibi davranarak, güneşten kaynaklanan ultra-violet ışınlarının yüzeydeki yıkıcı etkisini arttırır. Koruyucu güçlü bir UV filtre sistemine sahip, boya ve vernik sistemlerinin kullanılması bu yüzden çok önemlidir. Yine de boyalı ve vernikli yüzeylerin tuzdan ve kirden uzak tutulması, sık sık tatlı su ile temizlenmesi çok önemlidir. Kimyasal maddelerin vereceği zarar da, teknelerde sıkça bulunan alkollü içecekler, yakıt, yağ ve benzeri malzemelerin yüzeylere teması engellenerek minimuma indirilebilir. Başka bir koruma sistemi ise, teknelerin Shrink-Wrap sistemi ile koruma altına alınmasıdır. Bu yöntem, daha çok uzun süreli kışlama/karalama yapılacağında tercih edilebilir. Bu sayede güneş ışınları, kar, asit yağmurları, toz, tuz, kuş pisliği gibi boyalı ve vernikli yüzeylere zarar verecek etkenler ortadan kaldırılarak, teknenin ömrü uzatılabilir.

Teknelerde, Boyalı Yüzeylerin Korunması ve Onarımı-3

Boyalı ve vernikli yüzeylerde sıkça yapılan hatalı bir uygulama da, yüzeylerin bilinçsizce pasta polish yapılmasıdır. Bu tür bir uygulama yapmadan önce, mutlaka üretici firmalardan tekne üzerinde mevcut bulunan boya ya da vernik sisteminin, pasta polish uygulamasına uygun olup olmadığı öğrenilmelidir. Bazı boya ve vernik sistemleri pasta polish için uygunken, bazılarıysa kesinlikle uygun değildir. Bu tür bir uygulama yüzeye sadece zarar verir.

Teknelerde, Boyalı Yüzeylerin Korunması ve Onarımı-4

İç kısımlar:
Teknelerin iç kısımları ile dikkat edilmesi gereken en önemli konuysa, özellikle uzun süreli beklemeler süresince tekne içinin mümkün olduğunca kuru, temiz ve hava alacak şekilde bekletilmesidir. Aksi durumda tekne içinde küf, korozyon, lekelenme ve renk değişiklikleri oluşacaktır. Bu tür istenmeyen durumlar da, teknenizin ömrüne ya da en azından estetik görüntüsüne olumsuz etki yapacaktır. 

Teknelerde, Boyalı Yüzeylerin Korunması ve Onarımı-5  Teknelerde, Boyalı Yüzeylerin Korunması ve Onarımı-6  Tik Kaplı Alanlar:
Tik gibi yağlı ve sert ağaçlar, bir süre sonra yağ kaybetmeye bağlı olarak, ilk günki estetik görüntülerinden yavaş yavaş uzaklaşmaya başlarlar. Tik yüzeyleri tekrar eski haline getirmek için, kullanılabilecek çeşitli ürünler vardır. Eğer tik yüzeyiniz sadece doğal yağını kaybettiyse, basitçe tik yağı (International Paint Premium Teak Oil) kullanarak yüzeyleri eski haline getirebilirsiniz. Eğer tik yüzeyleriniz uzun süre korumasız kaldıysa ve kötü durumdaysa, öncelikle yüzeylerin temizlenmesi, beyazlama/lekelenmelerin ortadan kaldırılması ve daha sonra 'Tik Yağı' uygulamasına geçilmesi gerekir. Tik yağı uygulamasından önce kullanılması gereken ürün, tik temizleyicisidir (International Paint Teak Restorer). Bu tür ürünlerin kullanılması tik yüzeylerinizin ömrünü oldukça arttıracaktır. 

Daha fazla bilgi için International Paint

Tel: 0216 445 44 40


http://www.yachtpaint.com/
 

 



YASAL UYARI: Haberin kopyalanması yasaktır. Haber sadece yatvitrini.com’a link verilerek kullanılabilir. Bunun dışında kopyalayanlar hakkında kanuni işlem yapılacaktır.
Yorumlar
 
Görüntülenecek kayıt yoktur.
Yorum Ekle

Yorum ekle

Gönder

TÜMÜDiğer Haberler
Sosyal Medya‘da Bizi Takip Edin!

ok

Satış Sözleşmesi | Kullanım Koşulları | Gizlilik İlkeleri | Site Haritası

© Copyright 2012, Tüm hakları saklıdır.

carpoint